Hvor ofte skal du veje dig?
Det kan være din bedste ven eller din værste fjende – den lille tingest, der findes i de fleste badeværelser i de danske hjem. Det er badevægten, jeg taler om.
Vægten bliver brugt som et redskab til at fortælle, om du har gjort det godt eller om du har mistet fokus, hvis vægten er steget? Men hvor ofte skal du veje dig? Og kan vejning og fokus på vægt tage overhånd, så det bliver for meget? Hvor ofte man skal veje sig, er meget svært at svare på. Min mening er, at det er individuelt, for nogle fungerer det med hver dag, for andre bør det være sjældnere, f.eks. en gang om måneden.
I min klinik oplever jeg tit, at mine klienter, som er i gang med en livsstilsomlægning, oplever at daglige vejninger bliver en stressfaktor, som over tid kan gøre en lidt skør. Derfor indeholder mine forløb kun vejning hver 4 uge.
Nogen kan måske genkende, at opmærksomheden kun bliver rettet mod tallet på badevægten, og fokus på sund kost, søvn og motionsvaner bliver skubbet lidt i baggrunden. Jeg har ikke den eksakte løsning, og hvis du vil veje dig oftere end en gang om ugen, er det okay. Men jeg er ikke tilhænger af daglige målinger.
Hvad siger videnskaben?
Det jeg hører, når emnet falder på vægttab og vejning, er, at det måske bliver nemmere at indføre nye kost- og motionsvaner, når man vejer sig ofte. En Amerikansk undersøgelse viste, at de der vejede sig hver dag, tabte sig mere end de der vejede sig i mindre grad. De deltagere der vejede sig selv hver dag, tabte sig i gennemsnit seks kilo, mens de deltagere der vejede sig sjældnere i gennemsnit tabte tre kilo, altså tabte de sig halvt så meget som de der vejede sig hver dag. Måske var de der dagligt brugte vægten mere motiverede til at foretage sundere valg om kost, søvn og motion (1).
I USA findes der et nationalt vægttabsregister. Her kan man finde personer, der har tabt sig minimum 13,6 kilo og som har holdt vægttabet i over et år. I registerets data ser man, at personerne som vejede sig selv minimum en gang pr. uge, havde holdt deres vægttab (2). Andre undersøgelser viser, at daglige vejninger synes at virke bedre for mænd end for kvinder (3).
Din kropsvægt går op og ned
Ingen tvivl om, at mange bør tabe sig, set i forhold til øget risiko for sygdomme og udsigt til bedre livskvalitet. Men hvordan måler man sin succes i et vægttabsforløb? For de fleste personer er badevægten, den der fortæller, om de er en succes eller en fiasko. Hvilket ikke kan være mere forkert i min verden. Og hvorfor nu det? Din badevægt måler summen af 5 ting, og du aner ikke hvilke af de 5, du har tabt eller taget på. De 5 ting er, 1. Muskler, jo større og stærkere jo bedre 2. Knogler, jo stærkere jo bedre 3. Subkutant fedt, fedtet der findes ved f.eks. hofteregionen, der faktisk har vist sig ikke at være så farligt 4. Væske og endelig 5. Viceralt fedt, som er skadeligt, og som vi ikke skal have for meget af.
Du kan umuligt vide, hvad du har tabt, eller hvad du har taget på af, og derfor kan det være en stor fejl kun at have fokus på badevægtens tal. Vi skal huske, at et vægttab er en kombination af vand, kulhydrat, protein, fedt og vital muskelmasse. Og selvom det er svært, er det muligt at tabe fedt og opbygge muskelmasse, samtidig med at vægten forbliver på samme niveau.
At ændre sine vaner kan for mange personer være en kæmpe stor udfordring. Undersøgelserne jeg listede op om daglige vejninger viser gode resultater til vægttab og vedligeholdelse. Det kan sandsynligvis påvirke en person til at holde fokus, mens man er i gang med sine livsstil- og vaneændringer. Derfor er der måske i en periode mere overskud til at være fokuseret på alt der omhandler de ændringer, man er i gang med. Det daglige tal på vægten kan som sagt være fint for dit fokus, men der vil altid komme udsving fra dag til dag. Derfor kan og skal du ikke bruge daglige vejninger som rettesnor for din succes. Mit råd er derfor; badevægten er et godt og brugbart redskab, men ret også din opmærksomhed mod, hvordan dit tøj sidder, om bæltespændet er kommet ind i næste hul, eller brug et målebånd til at måle din livvide. Om du vejer dig selv hver dag, en gang om ugen eller en gang om måneden, vil jeg lade være op til dig selv, og du ved nok bedst, hvad der fungerer for dig.
Rigtig eller forkert?
Der findes faktisk en ”rigtig” og en ”forkert” måde at veje dig selv på. Her er nogle tips til at få et så validt tal som muligt, når du træder op på badevægten:
- Vej dig selv om morgenen
- Vej dig selv inden morgenmaden
- Benyt let tøj eller vej dig helt uden
- Brug ikke sko
- Vælg en bestemt dag på ugen, du vejer dig
Kilder:
1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25683820
2: http://nwcr.ws/Research/default.htm
3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4443883/
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!